Herbaty pu erh zalicza się do kategorii hei cha (Herbata ciemna) i tak naprawdę, to właśnie heicha jest nazwą tego typu herbaty a nie Pu erh.
Lecz z powodu, iż Pu’erh jest najbardziej powszechną heicha, to zazwyczaj ten typ jest spotykany pod taką nazwą.
Heicha to najprościej mówiąc typ herbat dojrzewających. Większośc z nich w produkcji dojrzewa wstępnie na stosach co przypomina kompostowanie a następnie finalny produkt cały czas dojrzewa przez kolejne lata cały czas się zmieniając. Tego typu herbaty mogą mieć nawet po kilkadziesiąt lat.
Pu erh z kolei dzielimy na dwie podkategorie: Sheng (surowy i zielony) oraz Shu (dojrzały i ciemny).
Sheng przechodzą głównie naturalne dojrzewanie z biegiem lat i te młodsze przypominają nawet herbatę zieloną.
Shu z kolei w produkcji przechodzą przyspieszone dojrzewanie na stosach, przez co nawet i te młode mają już dość mocno ziemiste aromaty.
Każdą heicha zazwyczaj parzymy wrzątkiem (96°C) i należy pamiętać aby przed każdym faktycznym zaparzeniem koniecznie je taką temperaturą przepłukać! to znaczy że zalewamy je gorącą wodą po czym od razu wylewamy i takiego przepłukania nie pijemy. Dopiero po nim wykonujemy faktyczne zaparzenie także mając na uwadze aby nie trwało ono zbyt długo.