Napisz do nas: info@fanaberia.net.pl Zadzwoń: +48518606081
do kasy suma: 0,00 zł
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Inni klienci kupili również
Japan Genmaicha BIO
Japan Genmaicha BIO
17,50 zł
szt.
Gyokuro Asahi
Gyokuro Asahi
25,40 zł
szt.
Japan Uchiyama BIO
Japan Uchiyama BIO
11,80 zł
szt.

bez dodatków

China Rolling Mao Jian China Rolling Mao Jian
Cena: 9,20 zł
szt.
zobacz więcej
China Sencha China Sencha
Cena: 9,00 zł
szt.
zobacz więcej
Chun Mee Chun Mee
Cena: 9,50 zł
szt.
zobacz więcej
Gabalong Gabalong
Cena: 22,20 zł
szt.
zobacz więcej
Gunpowder Temple of Heaven Gunpowder Temple of Heaven
Cena: 12,00 zł
szt.
zobacz więcej
Gyokuro Asahi Gyokuro Asahi
Cena: 25,40 zł
szt.
zobacz więcej
Hojicha Bio Hojicha Bio
Cena: 24,00 zł
szt.
zobacz więcej
Japan Bancha BIO Japan Bancha BIO
Cena: 22,50 zł
szt.
zobacz więcej
Japan Genmaicha BIO Japan Genmaicha BIO
Cena: 17,50 zł
szt.
zobacz więcej
Japan Kokeicha Japan Kokeicha
Cena: 24,50 zł
szt.
zobacz więcej
Japan Sencha Fukujyu Japan Sencha Fukujyu
Cena: 21,00 zł
szt.
zobacz więcej

Zielona herbata jest powszechnie ceniona jako napój. Do jej produkcji wykorzystywane są młode listki herbaty, które nie są poddawane fermentacji, dzięki czemu zachowują zielony kolor, a napar z nich ma subtelny, delikatny kolor. Wywodzi się z Chin, gdzie była uprawiana już przed naszą erą. Obecnie produkuje się ja nie tylko w Azji, ale także w Afryce. Wszystko dlatego, że wprost zachwyca swoim delikatnym, wyrafinowanym smakiem. Wiele osób sięga po zieloną herbatę nie tylko dlatego, by cieszyć się jej smakiem. Często przypisuje się jej różnorodne właściwości prozdrowotne. Wszystko dlatego, że w swoim składzie zawiera wiele witamin, a także polifenole, katechiny, cyn, mangan, potas oraz wiele innych, korzystnych składników. Zielona herbata zdecydowanie uchodzi za najzdrowszą z herbat. Pominięcie procesu utleniania sprawia, że w liściach zostaje maksymalna ilość przeciwutleniaczy. To właśnie one mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm min. Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, wspomagają pracę serca, poprawiają koncentrację i ogólne samopoczucie.

Herbaty zielone powinny być parzone w nieco odmienny sposób, najistotniejsze jest dostosowanie temperatury wody do poszczególnych gatunków. Aby osiągnąć odpowiednią temperaturę wody można użyć specjalnego termometru lub odczekać, aż woda ostygnie. W temperaturze pokojowej po upływie 3-4 minut woda osiąga 90 stopni, po 12-14 minutach 75 stopni. Dobór odpowiedniej temperatury zależy od gatunku herbaty, przy parzeniu japońskiej gyokuro wymaga się obniżenia temperatury nawet do 50 stopni. Japońskie herbaty z reguły są wrażliwsze na temperaturę i najlepiej nie przekraczać 80 stopni. Herbaty chińskie parzy się w 80-85 stopniach, chociaż i tutaj są wyjątki.

Większość herbat zielonych nadaje się do kilkukrotnego parzenia. Wychodzimy z założenia, że póki herbata smakuje można ją parzyć dalej. Nie ma określonego limitu parzenia. Zależy to od gatunku herbaty, gramatury suszu, temperatury wody oraz długości poszczególnych parzeń. Warto zaznaczyć, że krótkie parzenie zielonej herbaty ma działanie pobudzające na nasz organizm, zaś długie parzenia mają właściwości uspokajające.

Do głównych gatunków herbaty zielonej zaliczyć można chińską herbatę, wyróżniając Long JingChun MeeMao Jian.
Dla Japońskich herbat najpopularniejszą jest Sencha oraz Matcha (zielona herbata w postaci proszku). Przy zielonych herbatach nie można zapomnieć również o koreańskich herbatach, które ukształtowały swój unikalny styl pod wpływem chińskich i japońskich tradycji. Stąd mowa o tym, że koreańska herbata jest kompromisem smakowym między chińską a japońską odmianą. Wśród nich wyróżnia się herbatę Korean Woojeon, pochodzącą z wulkanicznej wyspy Jejudo.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl