Herbata żółta
Żółta herbata jest najrzadszą herbatą spośród wszystkich rodzajów. Często bywa zaliczana do zielonych herbat, jednak jej proces produkcji nieco różni się dlatego stanowi odrębną kategorię wśród herbat. Można powiedzieć, że żółta herbata wytwarzana jest tylko w Chinach, ponieważ tam produkowana jest w skali masowej. Chodź i tak jest to jedynie 0,2% całkowitej rocznej produkcji herbat.
Proces produkcji żółtej herbaty przebiega podobnie co zielonej z dodatkiem jeszcze jednego kroku jakim jest duszenie gorących liści. Jest to znaczący krok, ponieważ pod wpływem tego procesu zachodzą skomplikowane procesy chemiczne, które nie do końca zostały dobrze przebadane. Można to nazwać dojrzewaniem mikrobiologicznym.
Żółta herbata wyróżnia się niższą zawartością kofeiny oraz delikatnym i słodkawym smakiem. Parzymy ją podobnie jak herbaty zielone lub w nieco wyższej temperaturze.
W naszej ofercie możecie Państwo znaleźć min. Huang Ya Yellow Tips oraz herbatę Kekecha (ze względu na proces produkcji zaliczana do żółtych herbat, jednak pochodzi ona z innego gatunku krzewu herbacianego Camellia Ptilophylla i wyróżnia się wręcz zerową zawartością kofeiny a wysoką zawartością teobrominy).