

Herbaty białe są najmniej przetworzonym typem herbaty gdzie oprócz zerwania, więdnięcia oraz suszenia zazwyczaj nie wykonuje się innych kroków.
Często znajdziemy w nich białe pąki jeszcze nie rozwiniętych liści, dlatego te z wiosennych zbiorów kiedy pąków jest najwięcej są najbardziej cenione.
Potrafią być najbardziej delikatnym typem z przyjemnie słodkim smakiem z dużą ilością kwiatowych aromatów.
Ale wsród herbat białych znajdziemy także te mocniejsze, które potrafią mieć dużo owocowych aromatów czy też drzewno-korowych niansów.
Parzymy je w zakresie 80-96°C zależnie od odmiany i efektu jaki chcemy uzyskać.
Parzone w mniejszej temperaturze czasami będą bardziej słodkie podczas gdy w wyższej bardziej wytrawne.
Zazwyczaj potrzebują dłuższego czasu parzenia od innych typów herbaty.
Herbata biała
Najdelikatniejsza i najmniej przetworzona forma herbaty. Biała herbata zbierana jest zazwyczaj wczesną wiosną. Najwyżej klasy białe herbaty składają się częściowo lub w całości z nierozwiniętych, młodych pąków krzewu herbacianego. Liście oraz pąki pokryte są białym meszkiem, stąd nazwa – biała herbata. Zebrane liście krzewu herbacianego zostają poddane naturalnemu więdnięciu i suszeniu. Odpowiednie suszenie wymaga wielkiego doświadczenia oraz wiedzy.
Biała herbata jest bardzo delikatna w smaku i aromacie. Dzięki swojej minimalnej obróbce zachowuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Stąd wiele opinii, że herbatę białą zwą najzdrowszą herbatą. Właściwości białej herbaty biorą się głównie z wysokiej zawartości antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Katechiny zawarte w białej herbacie pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu.
Najbardziej popularny gatunek białej herbaty to Bai Mu Dan, czyli Biała Piwonia. Herbata o znakomitym balansie smaku, aromatu i delikatności. Za wyższej klasy herbatę, która zachwyca nie tylko smakiem i aromatem ale również wyglądem jest Yunnan Silver Bud Ya Bao. Biała, pąkowa herbata zbierana w zimowych miesiącach z dziko rosnących krzewów herbacianych.