Kawa
Kawa naturalna
Wszystkie kawy, które znajdziecie Państwo w naszej ofercie są w 100% ziarnami Arabika. Staramy się, by na naszym sklepie znalazły się kawy z całego świata, stąd na naszych półkach odnajdziecie takie kraje jak Brazylia, Kenia, Papua Nowa Gwinea czy Ekwador. Choć dopiero zaczynamy naszą przygodę z uprawami organicznymi oraz bio, to takie perełki również odnalazły się w naszym sklepie.
Rodzaj uprawy - o co chodzi?
W naszej ofercie można rozróżnić kawy z dwóch grup - Single Origin oraz Estate Coffee. Jaka jest między nimi różnica?
Kawy Single Origin pochodzą ze spółdzielni rolniczej, głównie prowadzonej przez rodzinę, która mieści się na terenie tego samego regionu. Są to małe farmy, które łączą swoje stosunkowo małe zbiory, by zachować jak najlepszą jakość ziarna. Natomiast kawy Estate Coffee to ucieleśnienie najwyższej jakości ziaren kawy. Oznacza to, że wszystkie zielone ziarna kawy pochodzą z tej samej farmy/uprawy. Kawy z takich upraw są zwykle dostępne w bardzo małych ilościach. Obok ostrożnej uprawy, wszystkie możliwe warunki dotyczące klimatu oraz gleby mają znaczący wpływ na smak kawy.
Kawa
Kawa naturalna
Wszystkie kawy, które znajdziecie Państwo w naszej ofercie są w 100% ziarnami Arabika. Staramy się, by na naszym sklepie znalazły się kawy z całego świata, stąd na naszych półkach odnajdziecie takie kraje jak Brazylia, Kenia, Papua Nowa Gwinea czy Ekwador. Choć dopiero zaczynamy naszą przygodę z uprawami organicznymi oraz bio, to takie perełki również odnalazły się w naszym sklepie.
Rodzaj uprawy - o co chodzi?
W naszej ofercie można rozróżnić kawy z dwóch grup - Single Origin oraz Estate Coffee. Jaka jest między nimi różnica?
Kawy Single Origin pochodzą ze spółdzielni rolniczej, głównie prowadzonej przez rodzinę, która mieści się na terenie tego samego regionu. Są to małe farmy, które łączą swoje stosunkowo małe zbiory, by zachować jak najlepszą jakość ziarna. Natomiast kawy Estate Coffee to ucieleśnienie najwyższej jakości ziaren kawy. Oznacza to, że wszystkie zielone ziarna kawy pochodzą z tej samej farmy/uprawy. Kawy z takich upraw są zwykle dostępne w bardzo małych ilościach. Obok ostrożnej uprawy, wszystkie możliwe warunki dotyczące klimatu oraz gleby mają znaczący wpływ na smak kawy.