Darmowa dostawa

Herbata Oolong lub herbata turkusowa (czasami błędnie nazywana herbatą niebieską) to typ herbaty częściowo utlenionej. W tym typie herbaty znajdą się zarówno te mniej utlenione zielone oolongi po te bardziej utlenione ciemniejsze.
Z tego powodu ta herbata oferuje szeroki zakres smaku, aromatu oraz różne oblicza.
Te jaśniejsze zielone i najmniej utlenione oolongi są zazwyczaj bardziej delikatne, słodkie i orzeźwiające. Przypominają nawet herbaty zielone lecz są bardziej kwiatowe, mleczne oraz słodkie z wyczuwalnymi nutami orzechów.
Średnio utlenione oferują najwięcej urozmaiconego i unikalnego aromatu od kwiatów i owoców po bardziej wytrawne drzewne nutki.
Ciemniejsze i najbardziej utlenione oolongi z kolei są już zazwyczaj mocniejsze, często także palone/prażone - doświadczymy tutaj więcej słodowych oraz orzeszkowych aromatów.
Należy je parzyć lekko schłodzoną wodą 90°C lub i wrzątkiem 96°C.
Jeśli liście są zawinięte w bryłki to pierwsze parzenie wykonujemy dłużej, drugie krócej i od trzeciego stopniowo wydłużamy czas parzenia.
Czym mniej utlenione i jaśniejsze tym potrzebować będą dłuższego czasu parzenia a czym bardziej utlenione i ciemniejsze tym czas parzenia powinien być krótszy.
Tie Guan Yin Oolong - Żelazna Bogini Miłosierdzia - chińska herbata oolong
16,00 zł
Formosa Jade Oolong Dong Ding "Mroźny Szczyt" - herbata oolong Premium
44,50 zł
herbata Muscatel Dragon Oolong - Organic - herbata oolong Premium
59,50 zł
Jade Oolong Tung Ting - lekko utleniona herbata oolong z Tajwanu
32,50 zł
Kent Oolong Organic - półutleniona herbata z lisci kawowca
49,50 zł
Milky Oolong - herbata oolong o mlecznym smaku
37,00 zł
Oolong Skrzydła Motyla - herbata oolong z morelami i miechunką peruwiańską
18,00 zł
Herbata Oolong lub herbata turkusowa (czasami błędnie nazywana herbatą niebieską) to typ herbaty częściowo utlenionej. W tym typie herbaty znajdą się zarówno te mniej utlenione zielone oolongi po te bardziej utlenione ciemniejsze.
Z tego powodu ta herbata oferuje szeroki zakres smaku, aromatu oraz różne oblicza.
Te jaśniejsze zielone i najmniej utlenione oolongi są zazwyczaj bardziej delikatne, słodkie i orzeźwiające. Przypominają nawet herbaty zielone lecz są bardziej kwiatowe, mleczne oraz słodkie z wyczuwalnymi nutami orzechów.
Średnio utlenione oferują najwięcej urozmaiconego i unikalnego aromatu od kwiatów i owoców po bardziej wytrawne drzewne nutki.
Ciemniejsze i najbardziej utlenione oolongi z kolei są już zazwyczaj mocniejsze, często także palone/prażone - doświadczymy tutaj więcej słodowych oraz orzeszkowych aromatów.
Należy je parzyć lekko schłodzoną wodą 90°C lub i wrzątkiem 96°C.
Jeśli liście są zawinięte w bryłki to pierwsze parzenie wykonujemy dłużej, drugie krócej i od trzeciego stopniowo wydłużamy czas parzenia.
Czym mniej utlenione i jaśniejsze tym potrzebować będą dłuższego czasu parzenia a czym bardziej utlenione i ciemniejsze tym czas parzenia powinien być krótszy.