Kawa Dominikana Barahona AA BIO
towar niedostępny
dodaj do przechowalniDominikana Barahona AA
Dominican Republik Barahona AA
Pochodzenie i plantacja
Republika Dominikany była jedną z pierwszych kolonii, które otrzymały ziarna kawy z Martyniki na początku XVIII wieku. W ostatnich dziesięcioleciach Dominikana ucierpiała z powodu kryzysów, rewolucji i biedy. Kraj powoli wychodzi ze wszystkich problemów, a gospodarka dopiero niedawno zaczęła się ożywiać. Oprócz turystyki bardzo ważnym czynnikiem ekonomicznym dla kraju jest eksport kawy. Niewiele osób wie o wysokiej jakości ziarnach kawy, które dojrzewają w idealnych warunkach w wielu małych gospodarstwach. Nasza kawa pochodzi z północno-zachodniej części wyspy, z najlepszego regionu uprawnego w kraju, tzw. „Barahona”. Surowe ziarna kawy są myte i suszone na słońcu.
Charakter i smak
W Japonii uwielbiają mieszać tę kawę ze słynną „Jamaica Blue Mountain”. Stało się to wskazówką poufną w USA już dawno temu, ponieważ obiecuje idealne połączenie kwasowości, treściwości i aromatu. Dzięki starannej obróbce kawa uzyskuje niezwykle intensywną słodycz. Jest to znakomita, egzotyczna specjalność w naszym asortymencie, która przyjemnie przygotuje Cię na następne karaibskie wakacje.
SZCZEGÓŁOWE
Ze względu na położenie geograficzne można by przypuszczać, że kawa z Dominikany jest raczej łagodna i gładka, jak inne kawy wyspiarskie. Jednak jej smak jest bardziej zbliżony do czystych, mytych kaw z Ameryki Środkowej, z lekką kwasowością i pełnym body.
Temperatura parzenia: 100 °C.
Czas parzenia: 2-6 min (w zależności od sposobu parzenia)
Skład: 100% ziarna Arabiki BIO
Dane techniczne
Rodzaj uprawy | Single Origin |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Rodzaj ziarna | Arabika |