Kawa Kolumbia Kachalu Organic
towar niedostępny
dodaj do przechowalniKolumbia Kachalu organic
Columbia Kachalu organic
Informacje na temat plantacji:
W 1999 r. 14 plantatorów kawy rozpoczęło współpracę, tworząc spółkę w celu produkcji zrównoważonej i przyjaznej dla środowiska kawy. Ich cel: zachowanie siedliska zwierząt i uniknięcie skażenia lokalnych zasobów wody. Ich współpraca została nazwana „Kachalu”, co sami zinterpretowali jako „Nadzieja”. Ich nadzieją było i nadal jest, że ich Kachalu będzie nadal poszukiwany nawet w czasie światowego kryzysu kawowego.
Pochodzenie i plantacja:
Plantacje Kachalu znajdują się w środku południowoamerykańskiego lasu deszczowego, w sercu Kolumbii. Przez cały rok czerpią korzyści z wilgotnego i ciepłego klimatu. W porównaniu z Brazylią, Kolumbia ma tę szczególną zaletę, że nie trzeba obawiać się ataków zimna, które mogą zniszczyć całe zbiory.
Charakter i smak:
Uważa się, że kawa ta pochodzi z Ameryki Południowej i ma zaskakująco mocny, niemal korzenno-ziemisty charakter. Intensywną słodycz złożonych aromatów od karmelu po czekoladę dopełnia słodka nuta owoców.
Dane techniczne
Rodzaj uprawy | Single Origin |
Organic | BIO | bio |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Rodzaj ziarna | Arabika |