Napisz do nas: info@fanaberia.net.pl Zadzwoń: +48518606081
do kasy suma: 0,00 zł
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 149,00 zł.


 

Herbata Zielona

Sencha Wiosenna Malinowa Sencha Wiosenna Malinowa
Cena:

13,00 zł

szt.
zobacz więcej
Brzoskwiniowy Nektar Brzoskwiniowy Nektar
Cena:

12,50 zł

szt.
zobacz więcej
Anielskie Łąki Anielskie Łąki
Cena:

17,00 zł

szt.
zobacz więcej
China Jasmine OP China Jasmine OP
Cena:

13,50 zł

szt.
zobacz więcej
China Sencha BIO China Sencha BIO
Cena:

10,50 zł

szt.
zobacz więcej
Chun Mee Chun Mee
Cena:

11,50 zł

szt.
zobacz więcej
Czarna Sencha Słodka Figa Czarna Sencha Słodka Figa
Cena:

13,00 zł

szt.
zobacz więcej
Długi Chasen Długi Chasen
Cena:

80,00 zł

szt.
zobacz więcej

Herbata zielona jest najstarszą herbatą świata i jest ona najmniej przetworzona wśród wszystkich herbat. Liście zielonej herbaty najbardziej przypominają liście świeżego krzewu, ponieważ nie jest poddawana procesowi utleniania. Po zbiorach i więdnięciu, liście podgrzewa się na parze, co niszczy większość zawartych w nich enzymów odpowiedzialnych za utlenianie. Dzięki temu liście zachowują swój zielony kolor/ Po odparowaniu wody, są one zwijane i suszone.

Istnieje wiele odmian zielonej herbaty, różnią się przede wszystkim smakiem, kolorem, aromatem i właściwościami. Cechy te zależą od miejsca uprawy oraz sposobu obróbki liści. Tym co łączy wszystkie zielone herbaty jest delikatny naturalny smak z orzeźwiającą nutą.

Zielona herbata zdecydowanie uchodzi za najzdrowszą z herbat. Pominięcie procesu utleniania sprawia, że w liściach zostaje maksymalna ilość przeciwutleniaczy. To właśnie one mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm min. Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, wspomagają pracę serca, poprawiają koncentrację i ogólne samopoczucie.

Herbaty zielone powinny być parzone w nieco odmienny sposób, najistotniejsze jest dostosowanie temperatury wody do poszczególnych gatunków. Aby osiągnąć odpowiednią temperaturę wody można użyć specjalnego termometru lub odczekać, aż woda ostygnie. W temperaturze pokojowej po upływie 3-4 minut woda osiąga 90 stopni, po 12-14 minutach 75 stopni. Dobór odpowiedniej temperatury zależy od gatunku herbaty, przy parzeniu japońskiej gyokuro wymaga się obniżenia temperatury nawet do 50 stopni. Japońskie herbaty z reguły są wrażliwsze na temperaturę i najlepiej nie przekraczać 80 stopni. Herbaty chińskie parzy się w 80-85 stopniach, chociaż i tutaj są wyjątki.

Większość herbat zielonych nadaje się do kilkukrotnego parzenia. Wychodzimy z założenia, że póki herbata smakuje można ją parzyć dalej. Nie ma określonego limitu parzenia. Zależy to od gatunku herbaty, gramatury suszu, temperatury wody oraz długości poszczególnych parzeń. Warto zaznaczyć, że krótkie parzenie zielonej herbaty ma działanie pobudzające na nasz organizm, zaś długie parzenia mają właściwości uspokajające.

Do głównych gatunków herbaty zielonej zaliczyć można chińską herbatę, wyróżniając Long Jing, Chun Mee, Mao Jian.
Dla Japońskich herbat najpopularniejszą jest Sencha oraz Matcha (zielona herbata w postaci proszku). Przy zielonych herbatach nie można zapomnieć również o koreańskich herbatach, które ukształtowały swój unikalny styl pod wpływem chińskich i japońskich tradycji. Stąd mowa o tym, że koreańska herbata jest kompromisem smakowym między chińską a japońską odmianą. Wśród nich wyróżnia się herbatę Korean Woojeon, pochodzącą z wulkanicznej wyspy Jejudo.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl