Chun Mee
towar niedostępny
dodaj do przechowalniW Chinach herbata Chun Mee jest bardzo popularna, a jej tradycja jest bardzo stara. Nazwa "Chun Mee" oznacza „wartościową brew”, ponieważ liść przypomina kształt brwi klasycznych chińskich piękności. Herbata ma bardzo typowy smak z ostrym aromatem, któremu towarzyszy lekka słodycz. Jest uprawiany w południowo-wschodnich Chinach w pobliżu rzeki Jangcy. Herbata potrafi być dość mocna, dlatego parzenia powinny być wykonane przez dość krótki czas przy zastosowaniu niższej temperatury wody.
Temperatura parzenia: 70-75°C
Czas parzenia: 1-3 min
Parzenie w stylu zachodnim: 4-5 g, 250 ml, pierwsze parzenie: 1-1,5 min, drugie troszkę krócej od pierwszego, trzecie parzenie około 2-3 min.
Parzenie w stylu Gongfu: 4-5g, 100ml. Bardzo krótkie parzenia poniżej 20 sekund, drugie parzenie krócej niż pierwsze.
Skład: 100% zielona herbata Chun Mee
Dane techniczne
BIO | Organic | organic |
Nuta smakowa | klasyczna |
Region pochodzenia | Chiny |
Typ | Zielona |