Yellow Tea China Huang Ya Yellow Tips
towar niedostępny
dodaj do przechowalni“Ta żółta herbata pochodzi z regionu Simao w prowincji Yunnan. Produkcja rozpoczyna się od tak zwanego “pieczenia na patelni”, podczas którego herbata jest lekko podpiekana aby dezaktywować enzymy odpowiedzialne za proces utleniania. Wciąż ciepłe liście są następnie starannie pakowane w kawałki tkaniny, aby pozostała wilgotność wyschła naturalnie i delikatnie przez kilka godzin. Ten krok powtarza się, aż liście osiągną odpowiedni stopień dojrzałości. Żółte końcówki tworzą wyjątkową pikantną słodycz w filiżance, któremu towarzyszy świeży, delikatny rezonans.
Huang ya tłumaczy się jako “Żółte pąki” co odnosi się do sporej ilości młodych pąków liści znajdujących się w składzie, przez co może ona przypominać białe herbaty z dużą ilością pąków lecz tutaj w innym klimacie”
Temperatura parzenia: 75-80°C
Parzenie w stylu zachodnim: 4-5g, 250ml, 80°C, Pierwsze parzenie: 2min, Drugie: 2 lub 2.5min, Trzecie: 2 lub 2.5min.
Parzenie w stylu Gongfu: 4-5g, 100ml, 75-80°C, Bardzo krótkie parzenia około 10 sekundowe.
Dane techniczne
Nuta smakowa | klasyczna |
Region pochodzenia | Chiny |
Typ | Żółta |