
Lemoniada Sakura
Uważamy, że tym co dobre należy się dzielić, dlatego z przepisu podanego poniżej wyjdą nam cztery porcje lemoniady. Na zdrowie!
Do przygotowania herbaty będziesz potrzebować:
- 8-9 łyżeczek herbaty Sencha Sakura (ok. 25 g suszu)
- 2 cytryny
- trzy łyżeczki brązowego cukru
- kilka gałązek tymianku
- kostki lodu
Herbatę wrzuć do filtra i włóż do dużego dzbanka. Do dzbanka dorzuć brązowy cukier (można pominąć ten krok lub zamienić cukier na inny słodzik). Całość zalej wodą o temperaturze 75-80°C i odstaw do parzenia na min. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij fusy. Aby herbata miała bardziej intensywny smak, po 5 minutach można włożyć fusy jeszcze raz do dzbanka na kolejne 2-3 minutowe parzenie. Herbatę (już be fusów) odstaw do lodówki, by się schłodziła.
Wyciśnij sok z całej jednej cytryny, a drugą pokrój na plasterki. Wyciśnięty sok wlej do dzbanka ze schłodzoną herbatą. Całość dobrze wymieszaj. Do szklanki wrzuć przekrojone na pół plasterki cytryny (2-3 połówki wystarczą), kilka gałązek tymianku, a następnie napełnij ją kostkami lodu do 3/4 ich wysokości. Całość dopełnij ostudzoną herbatą Sencha Sakura.
I gotowe! Dajcie znać jak Wam smakowało.
Psst! Jeśli macie ochotę na lemoniadą z dodatkową mocą, do każdej szklanki z gotową mrożoną herbatą dodajcie 20-30 ml Ginu. Orzeźwienie gwarantowane!