
Herbata mrożona Bora Bora
Uważamy, że tym co dobre należy się dzielić, dlatego z przepisu podanego poniżej wyjdą nam cztery porcje herbaty mrożonej. Na zdrowie!
Do przygotowania herbaty będziesz potrzebować:
- 10 łyżeczek herbaty Bora Bora (ok. 30 g suszu)
- 100 g truskawek (my dodaliśmy jeszcze kilka mrożonych malin)
- kilka listków mięty
- cukier brązowy (bądź inny słodzik)
- wodę gazowaną
- kostki lodu
Susz wrzuć do filtra i włóż do dużego dzbanka. Całość zalej wrzątkiem i odstaw do parzenia na min. 20 minut. Po tym czasie wyjmij fusy i posłódź herbatę (możesz pominąć ten krok, jednak zalecamy dodanie chociaż odrobiny cukru bądź słodzika). Herbatę odstaw do lodówki, by się schłodziła.
Truskawki pokrój w plasterki (możesz je zblendować na puree - będą wtedy bardziej wyczuwalne). Szklanki napełnij kostkami lodu do 3/4 ich wysokości. Wrzuć truskawki (bądź puree), kilka malin oraz listki mięty. Do szklanki wlej ok 80-100 ml wody gazowanej, a całość dopełnij ostudzoną herbatą Bora Bora.
I gotowe! Dajcie znać jak Wam smakowało.
Psst! Jeśli macie ochotę na herbaciany koktajl, zamiast wody gazowanej wlejcie 80-100 ml Prosecco. Będzie pysznie!