
Lemoniada "Bitter Lemon"
Uważamy, że tym co dobre należy się dzielić, dlatego z przepisu podanego poniżej wyjdą nam cztery porcje lemoniady. Na zdrowie!
Do przygotowania herbaty będziesz potrzebować:
- 8 łyżeczek herbaty Bitter Lemon (ok. 25 g suszu)
- 1 cytryna
- 1 grapefruit
- 2-3 gałązki rozmarynu
- kostki lodu
Susz oraz rozmaryn wrzuć do filtra i włóż do dużego dzbanka. Całość zalej wrzątkiem i odstaw do parzenia na min. 20 minut. Po tym czasie wyjmij fusy. Herbatę odstaw do lodówki, by się schłodziła (możesz także wrzucić do niej kostki lodu - schłodzi się wtedy o wiele szybciej).
Wyciśnij sok z połowy cytryny oraz połowy grapefruita. Pozostałe połówki pokrój na plasterki bądź ćwiartki. Wyciśnięty sok wlej do przestudzonej herbaty. Szklanki napełnij kostkami lodu do 3/4 ich wysokości, wrzuć do nich cząstki cytryny i grapefruita oraz gałązkę rozmarynu. Całość zalej przygotowaną herbatą.
I gotowe! Dajcie znać jak Wam smakowało.
Psst! Jeśli macie w planach przyjęcie, ta lemoniada idealnie nada się na imprezę! Do gotowej herbaty dolej 200-300 ml wódki. Idealnie skomponuje się ze słodko-gorzkim smakiem herbaty oraz kwaskowością cytryny.