Napisz do nas: info@fanaberia.net.pl Zadzwoń: +48518606081
do kasy suma: 0,00 zł
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 149,00 zł.
Kombucha i jej właściwości 0

Sencha Kombucha to powszechnie znana i ceniona herbata, po którą bardzo chętnie sięgają wszyscy entuzjaści tych pysznych, aromatycznych naparów. Napój z niej przygotowany wprost zachwyca swoim smakiem, dlatego z roku na rok cieszy się ona coraz większą popularnością.

Czym jest Sencha Kombucha?

Jest to połączenie herbaty typu Sencha z grzybem Kombucha. W efekcie powstaje mieszanka, która bardzo łatwo rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Grzyb Kombucha powstaje w wyniku fermentacji słodkiej herbaty, przy pomocą specjalnych drożdży. Jego obecność w herbacie nadaje jej niepowtarzalne właściwości smakowe, dzięki którym cieszy się ogromną popularnością. Nie bez przyczyny jej przygotowanie ma tak bogatą tradycję, obecną w azjatyckiej kulturze od setek lat. Za miejsce jej opracowania powszechnie uznaje się Chiny.

Jej cechą charakterystyczną jest pyszny, orzeźwiający smak oraz zapach przywodzący na myśl owocowe nuty. Ze względu na ten lekki, przyjemny smak, jest ona powszechnie ceniona, zwłaszcza w okresie letnim. Napój idealnie sprawdza się zarówno pity na ciepło, jak i na zimno.

Poza pysznym smakiem oraz urzekającym aromatem, Sencha Kombucha zachwyca również swoim wyglądem. Tworzy bowiem delikatny, zielonożółty napar, który bardzo dobrze prezentuje się w filiżance i dodatkowo wspomaga doznania smakowe.

W jej składzie znajdują się specjalne bakterie, których obecność jest korzystna dla naszego organizmu. Przypisuje się im właściwości odtruwające, dlatego wiele osób wybiera tę herbatę, chcąc poprawić stan swoją odporność, zadbać o florę jelitową lub w czasie problemów z układem trawienia albo okresów intensywnego stresu. W swoim składzie zawiera witaminy z grupy C oraz B, a także korzystne dla naszego organizmu minerały, takie jak wapń, cynk czy potas.

Sposób zaparzenia

Warto przy tym pamiętać, że do tego celu nie należy używać wrzątku. Temperatura parzenia powinna mieścić się między 75, a 80 stopni C. Wykorzystanie wody o wyższej temperaturze mogłoby spowodować przeparzenie herbaty, co negatywnie wpłynęłoby na jej smak oraz właściwości. Czas parzenia to około 4-5 minut.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl