Kawa Ekwador Vilcabamba
towar niedostępny
dodaj do przechowalniEkwador Vilcabamba
Informacje na temat plantacji:
Kawa z Ekwadoru ma za sobą sporą historię, choć dopiero od niedawna stała się kawą speciality. Już na początku XX wieku była głównym produktem eksportowym, jednak przez złe zbiory i nieodpowiednie metody produkcji, które utrudniały jednorodną jakość, kawy z Ekwadoru nigdy nie znalazły się na top listach.
Ekwador jest miejscem, które ma doskonałe warunki klimatyczne i geograficzne do uprawy kawy, dzięki którym ziarna z Ekwadoru mają doskonały smak i właściwości.
Pochodzenie i plantacja:
Słowo "Vilcabamba" w dosłownym tłumaczeniu oznacza "Świętą Dolinę". Jest to mała wioska na południu Ekwadoru, która nosi drugą, wspaniałą nazwę - "Dolina Stulatków". Jest to jedyne takie miejsce na półkuli zachodniej, w którym tak dużo ludzi osiąga wiek 100 lat, będąc przy tym zdrowym i sprawnym. Do tej pory nie jest wiadomo czy jest to zasługa klimatu czy "złotej wody" ("Agua de Oro"), jednak kawa z tego regionu jest naprawdę wyjątkowa. Zbierana na wysokości 1500 m n.p.m; dojrzałe owoce są zbierane ręcznie, a następnie myte w czystej górskiej wodzie źródlanej oraz suszone na słońcu.
Charakter i smak:
Wyjątkowa jakość z pełnym, wyrazistym body oraz delikatnej, czekoladowej nucie. Bardzo rześka kawa z subtelną pikantnością, która wspaniałe współgra ze świeżymi, owocowymi aromatami.
Dane techniczne
Rodzaj uprawy | Single Origin |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Rodzaj ziarna | Arabika |