Zhangping Shui Xian (w formie prasowanej poduszki) 10 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniZhangping Shui Xian (漳平水仙) to mniej utleniony i lekko prażony oolong z południa prowincji Fujian w Chinach którego w aktualnej, sprasowanej formie produkuje się tradycyjnie od lat 30 XX wieku w okolicach miasta Zhangping. Wraz z oolongami z regionu Anxi (który słynie między innymi z produkcji oolongów takich jak tie guan yin) należy do “minnan” czyli oolong “z południa Fujian”. Gdzie adekwatnie do tejże nazwy oolongi “z północy Fujian” z gór Wuyi nazywa się “minbei”. Shui Xian (水仙) - Czyli Narcyz to z kolei nazwa kultywaru z którego ta herbata jest produkowana. Zazwyczaj ów kultywar słynie z herbaty o tej samej nazwie z gór Wuyi który natomiast jest mocniej utlenionym oolong a więc czymś zupełnie odmiennym od tej!
Produkcja tej herbaty jest o tyle ciekawa iż jeszcze lekko wilgotne (miękkie) liście prasuje się za pomocą ręcznej, drewnianej praski bezpośrednio w białe zawiniątko. A dopiero wtedy otulona zawiniątkiem jest ona suszona - może właśnie dlatego nie przytłumia ono jej aromatu i nawet przez nie pachnie nadzwyczaj aromatycznie! Same w sobie liście zachwycają wieloma odcieniami od jasnozielonych po ciemniejsze, zbrązowiałe od utlenienia liście. Zapach jest mocno aromatyczny - kwiaty, łąka. Maślany i owocowo-kokosowy. A sam w sobie smak z aromatem w ustach taki sam lecz do tego przyjemnie słodki i lekko mineralny. Aromaty kwiatów i owoców szczególnie wybijają się tutaj naprzód przyjemnie pozostając w ustach na jakiś czas.
Temperatura parzenia: 90-96°C
Parzenie w stylu zachodnim: Cała kostka na 250ml, Pierwsze parzenie: 1-1.5min, Drugie mniej więcej tyle samo. Od trzeciego wydłużamy każde kolejne o około 1min.
Zamiast całej kostki można użyć połowy i odpowiednio wydłużyć czas parzenia.
Parzenie w stylu Gongfu: Cała kostka na 100ml, Pierwsze parzenie około 20-30sec, Drugie około 10sec, Trzecie i każde kolejne wydłużamy o mniej więcej 5-15sec.
Zamiast całej kostki można użyć połowy i odpowiednio wydłużyć czas parzenia.
Miejsce produkcji: Zhangping, Fujian, Chiny.
Kultywar: Shui Xian (水仙)
Waga: Około 9-10g.
Monika
Naprawdę ma dużo aromatu, dla mnie pachniała kwiatowo-łąkowo. Bardzo przyjemna, smaczna. Polecam !