Yunnan Silver Bud Ya Bao
towar niedostępny
dodaj do przechowalniYabao (芽孢) oznacza “pąki” gdzie w tym przypadku są to pąki spoczynkowe drzew herbacianych, czyli takie które przez zimę są w stanie spoczynku aby wiosną zaczęły z nich wyrastać nowe gałęzie. Tak! gałęzie! co czyni tę herbatę dość unikalną, także pod względem mniejszej zawartości kofeiny.
Standardową białą wersję yabao produkuje się z herbacianych drzew Camelia sinensis var assamica oraz przetwarza na herbatę białą.
Zbiera się ją ręcznie z dziko rosnących krzewów.
Napar wychodzi bardzo delikatny, lekki i gładki w swej strukturze. W smaku poczujemy tu przyjemną słodycz z nutką ostrości, a w aromacie owoce, kwiaty, aronie, czarny bez, jagody, igły sosnowe oraz żywice.
Temperatura parzenia: 96 °C
Czas parzenia:
Parzenie w stylu zachodnim: 5 g, 250ml, Pierwsze parzenie: 1.5-2min, Drugie: 2-3min, Trzecie: 5-6min, Można zrobić jeszcze więcej parzeń z każdym kolejnym znacząco wydłużając ich czas.
Parzenie w stylu Gongfu: 5g, 100ml, seria około 15-30sec parzeń
Pochodzenie: Chiny, Prowincja Yunnan.
Dane techniczne
Nuta smakowa | klasyczna |
Region pochodzenia | Chiny |
Typ | Biała |