Yerba Mate Atakama
towar niedostępny
dodaj do przechowalniNazwa pochodzi od pustyni Atakama w Ameryce Południowej, czyli pustyni Mglistej, która uchodzi za najbardziej suchy obszar na świecie. Jednym z ciekawszych składników Yerba Mate Atacama jest pokrojony w drobne kawałki i wysuszony owoc guawy. Owoc ma ciekawy, kwaskowo-słodki smak i w Ameryce Południowej używany jest do produkcji dżemów, deserów i słodyczy. Owoce są nieocenionym w tamtych rejonach źródłem witamin, między innymi zawierają ogromne ilości witaminy C. Dzięki bogatemu składowi owocom tym przypisuje się właściwości przeciwzapalne. Ich dodatek do mieszanki yerba mate może pomóc w regulacji poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu wyraźny staje się także ich wpływ na spowolnienie procesów starzenia organizmu oraz przeciwdziałanie występowaniu chorób cywilizacyjnych. Podobnie korzystny wpływ na smak naparu, a zarazem na organizm człowieka, ma dodatek wysuszonych kawałeczków owocu mango. Smak tego owocu, nawet suszonego, jest bardzo przyjemny, słodkawy. Zawiera on w sobie duże ilości soli mineralnych; szczególnie dużo w nim potasu. Jest także skarbcem wielu witamin. Podczas zaparzania yerba mate Atacama nad tykwą unosi się boski, smaczny aromat. I co najważniejsze: cenne składniki zawarte w mate oraz w dodatkach owocowych i kwiatowych powoli przechodzą do naparu! Z tego względu dobrze jest kilkukrotnie zalewać wodą jedną porcję suszu.
Temperatura parzenia: 70-80 °C
Czas parzenia: 4-8 min.
Skład: mate (73,3%), kawałki mango, kwiatki ostu i kaktusa, owoce kiwi, guawa, liście aloesu.
Dane techniczne
Nuta smakowa | owocowa |
Region pochodzenia | Ameryka Południowa |
Typ | Yerba Mate |