Napisz do nas: info@fanaberia.net.pl Zadzwoń: +48518606081
do kasy suma: 0,00 zł
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (ekoPocztex - odbiór w paczkopunkcie) już od 119,00 zł.

Xi Hu Long Jing #43 ChOG Smocza Studnia

Cena: 43,00 zł 43.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Opis

Xihu tłumaczy się dosłownie jako “Zachodnie jezioro” i jest to faktyczne jezioro oraz jednocześnie dystrykt o tej samej nazwie, w północnej części prowincji Zhejiang.

Longjing to “smocza studnia” - czyli nazwa wioski na zachód od Xihu, w której tradycyjnie się tę herbatę produkuję.

#43 z kolei oznacza numer kultywaru, z którego nasz longjing jest wyprodukowany. Kultywar #43 jest jednym z najlepszych kultywarów do tejże herbaty. Jest on łatwiejszy w produkcji dla rolników, a także pozytywnie wpływa na smak i aromat, wyprodukowanej na nim herbaty longjing.

Herbata z ponad 1200-letnią historią, niegdyś zarezerwowana dla dworu cesarskiego. W Hangzhou rozkwita słynne Smocze Źródło, a Lu Yu również wychwala Xi Hu Long Jing w swojej książce o herbacie. Ręcznie palona herbata z odmiany #43 jest urzekająca i niepowtarzalna przez cały czas.

Longjing sam w sobie jest zieloną herbatą, spłaszczoną na podłużne, płaskie liście oraz jednocześnie lekko prażoną na woku, na koniec produkcji.

Nasz wyróżnia się przyjemnie zielonym aromatem groszku oraz delikatnych kwiatów.

Jest dość słodki z większą ilością umami - co oznacza że posiada więcej aminokwasów, podobnie co zielone herbaty z Japonii (możliwe dzięki kultywarowi #43).
Aminokwasy nie tylko nadają herbacie więcej umami, smaku oraz aromatów - ale także mają pozytywne właściwości zdrowotne.

Fakt że jest to także prażona herbata, oznacza że oprócz delikatnie zielonych aromatów, mamy tutaj także trochę mocniejszych, pieczonych nutek, a także odrobinę pikantności w posmaku.

Należy tym samym uważać, aby nie parzyć jej zbyt długo, aby utrzymać jej delikatny balans smaku. Dlatego polecamy stosować poniższą instrukcję parzenia.

 

Temperatura parzenia: 70-75°C

 

Parzenie w stylu zachodnim: 4g na 250ml. Pierwsze parzenie: 1.5min, drugie 1min, trzecie 3-4min, czwarte około 6min.

 

Parzenie w stylu Gongfu: 4g na 100ml. Pierwsze parzenie około 15sec, drugie około 10sec, trzecie i każde kolejne wydłużamy o mniej więcej 5-10sec.

 

Polecamy także spróbować zaparzyć ją, używając temperatury około 80°C w zwykłej podłużnej szklance.
Nasypujemy wówczas liście do szklanki, a następnie pijemy napar przez zęby, tak żeby liście się na nich zatrzymały. Po wypiciu dolewamy wody ponownie.

W tak wygodny sposób, nie wymagający specjalnych naczyń do parzenia, piję się często longjing na co dzień, w Chinach.
Chińczcy lubią obserwować jak liście kołyszącym się ruchem w czasie zaparzania opadają na dno szklanki. Przypomina im to ruchy smoka.

 

Miejsce produkcji: Chiny, prowincja Zhejiang, okolice na zachód od jeziora Xihu.

Nasza Long Jing jest oznaczona jako ChOG czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne (ang. PGI, pol. ChOG).
Może ono zostać nadane produktom spożywczym lub rolnym, spełniającym następujące kryteria: nazwa powinna wskazywać nazwę regionu, określonego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, w którym dany produkt jest wytwarzany. Wyrób powinien cechować się wyjątkową, jakością, recepturą, renomą, poza tym może mieć i inne cechy odnoszące się do pochodzenia geograficznego, wynikające z naturalnych czynników takich jak: klimat, ukształtowanie terenu, fauny i flory czy sposobu i tradycji wytwarzania. Produkcja, przetwórstwo lub przygotowanie produktu odbywają się na ściśle określonym obszarze geograficznym. „Środowisko geograficzne” jest rozumiane jako naturalne lub ludzkie (m.in. klimat, woda, jakość gleby lub lokalne know-how).

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl