Shincha Kirishima Organic 2023 50g
towar niedostępny


Zielona liściasta herbata pochodząca z organicznej plantacji.
Shincha (po japońsku: 新茶, oznacza ”pierwszy wiosenny zbiór herbaty”). Wczesnym rankiem w 88 dniu po Riishyun (około 4 lutego), czyli rozpoczęciu wiosny według kalendarza księżycowego, następuje zbiór delikatniejszych herbat. Odbywa się to w jednym szczególnym dniu z zachowaniem niezwykłej harmonii ducha i powagi. Osoby posiadające zaszczyt zbioru tej wyjątkowej herbaty długo przygotowują się do tego wydarzenia. Herbata z owego pierwszego zbioru określana jest mianem shincha lub ichiban cha. Pojawienie się jej na rynku uruchamia kilkudniowe ceremonie, którym towarzyszą festiwale herbaciane, spotkania i medytacje. Japończycy celebrują chwile spędzone przy czarce tego specjału, a sprawienie prezentu w postaci tej herbaty odbierane jest jako szczyt uznania i wdzięczności dla obdarowanego.
Liście: najwyższej jakości, szmaragdowe w kształcie igiełek. Kultywar: Saemidori
Zbiór: ichibancha (pierwszy wiosenny zbiór), kwiecień 2023.
Aromat i smak: aksamitny, zniewalający smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego) o słodkim aromacie młodego zielonego groszku. W smaku można odnaleźć również nutę śmietanki.
Kolor naparu: jasnozielony.
Zaparzanie: przegotowaną wodą (250 ml) o temperaturze 60°C zalać 6 g herbaty (ok. 3 płaskich łyżeczek do herbaty). Pozostawić do zaparzenia na 4 minuty. Następnie przecedzić.
Ilość zaparzań: 3 napary (I parzenie 1,5 minuty, II parzenie 20 s, III parzenie 45 s)
W upalny dzień możemy Shinchę "zaparzyć" kostkami lodu (Shinobi-cha). Listki Shinchy zasypujemy kostkami lodu i czekamy, aż lód się rozpuści. Metoda ta wywodzi się z Japonii ("shinobi" oznacza cierpliwość, wytrwałość, a "cha" herbatę). W herbacie Shincha zalanej chłodną wodą można poczuć smak umami, którego nie czuć aż tak bardzo jak w Shinchy zalanej gorącą wodą.
Temperatura parzenia: 70°C - 75°C
Czas parzenia: I parzenie 1,5 minuty, II parzenie 20 s, III parzenie 45 s.
Skład: 100% herbata zielona Shincha Kirishima.
Kraj pochodzenia: Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu), region Kirishima

