

Pu erh Shu dojrzałe pąki
towar niedostępny


Puerh shu wyprodukowany wyłącznie z pąków, zbieranych wiosną oraz latem.
Krokiem w produkcji pu erh shu, który nadaje im swojej unikalności, jest swego rodzaju kompostowanie. Zwilżone liście, zgarnia się na duże stosy, gdzie przez określoną ilość dni, zachodzi tam dojrzewanie mikrobiologiczne.
Subtropikalny klimat regionu Xishuangbannai jest idealny do uprawy, produkcji i przechowywania herbat pu erh. Jednakże wykorzystanie wrażliwych pączków herbaty w procesie pooksydacyjnym jest bardzo złożone. Dlatego są one nawilżane i fermentowane wyłącznie ręcznie przez okres około 70 dni. Rezultat to rekompensuje, herbata jest złożona z nutami owocowymi, ziemistymi i słodko-czekoladowymi.
Ten pu erh shu, dojrzewał na stosach całkiem długo, ponieważ ponad dwa miesiące (standardowym czasem są około trzy tygodnie).
Jest to przez to dobra herbata, dla tych którzy chcieliby poznać, jak smakuje długo dojrzewający w produkcji pu erh.
Mocny, intensywny, dojrzały, pyłkowy, mineralny, lekko kakaowy oraz owocowy.
Temperatura parzenia: 96°C
Parzenie w stylu zachodnim: 4-5 g na 250 ml. Przepłukanie liści*. Pierwsze parzenie: 1 min, drugie 1,5 min, trzecie 2 min, a każde kolejne wydłużamy o około 1 min.
Parzenie w stylu Gongfu: 4-5g na 100 ml. Przepłukanie liści*. Pierwsze parzenie około 10 sec, drugie około 15 sec, trzecie i każde kolejne wydłużamy o mniej więcej 5sec.
Ważne: każdą herbatę typu pu’er, należy przed pierwszym parzeniem przepłukać. To znaczy liście zalać wrzątkiem, a następnie od razu wylać. Takiego przepłukania nie pijemy.
Miejsce produkcji: Chiny, prowincja Yunnan, region Menghai, prefektura Xishuangbanna

