

Pu Erh Toucha
towar niedostępny


Chiny Pu Erh Toucha
Tradycyjnie herbaty Pu-erh prasuje się w cegiełki, kołacze (tzw. ciastka), a najbardziej szlachetne w gniazdka - Tuocha, z których później odrywa się odpowiedniej wielkości kawałki. 100 gramowe gniazdo jest bardzo smaczne i wydajne. Herbata Pu Erh w Europie błędnie nazywana jest czerwoną (ze względu na kolor). Natomiast w Chunach mówi się o niej jako o ciemnej herbacie, bo taki rzeczywiście ma kolor naparu. Istnieją różne legendy opisujące powstanie herbaty Pu Erh. Jedna z nich opowiada o zbiorach liści herbacianych, które zamokły podczas powodzi. Załamani rolnicy przenieśli je do jaskini i tam pozostawili z nadzieją, że liście wyshną. Pod ciężarem codziennych problemów, zapomniano o schowanej herbacie. Po kilku latach, odnajdując ją okazało się, że ma ona wyjątkowy i nietypowy smak, aromat i właściwości. Tak narodziła się herbata Pu Erh, poddawana specjalnemu procesowi dojrzewania.
Herbata Pu Erh Toucha zapakowana w oryginalne opakowanie z tradycyjnymi symbolami. Idealnie sprawdzi się jako prezent dla miłośników herbaty.
- Czas parzenia: 2-3 minuty, kolejne wydłużać o 4 min.
- Region: Yunnan, Chiny
- Liść: wysokogatunkowe liście herbaty Pu Erh, sprasowane w kształcie gniazdka
- Napar: Ciemny, intensywny, gładki
- Charakter: Intensywny zapach o lekko drzewnych i kasztanowych nutach. W smaku dominuje esencjonalność i śliwkowa słodycz. Wyszuwalna słodowo ziemista nuta.

