

Oolong Da Hong Pao - Wielka Czerwona Szata - kultowa chińska zielona herbata
towar niedostępny


Da Hong Pao czyli “Wielka Czerwona Szata” jest to bardziej utleniony oolong który znajduje się na liście 10 wielkich herbat Chińskich jako jedna z bardziej docenianych herbat w Chinach.
Doceniana od pokoleń nie tylko w Chinach lecz także bardzo znana i poza nimi.
Produkowana w górach Wuyi jako “yancha” czyli herbata skalna, co odnosi się do skalistego terenu w ów górach z którego rosnące krzaki pobierają dużo minerałów.
W tym przypadku klasyczna średnio palona wersja po niewygórowanej cenie dla tych którzy dopiero poznają herbaty. Zazwyczaj ten rodzaj herbaty jest dość mocny lecz nasza wersja jest dość delikatna przez co tym bardziej może mieć dla kogoś łatwiejszy próg wejścia.
W smaku i aromacie wytrawna, mineralna, orzechowa. Ale także można tutaj poczuć jasne owoce, miód, kwiaty czy też wiciokrzew.
W konsystencji posiada lekkie ciało z miodową lepkością. Na końcu języka i posmaku pojawia się lekki aromat wiciokrzewu z przyjemną słodyczą oraz nutki orzechów które utrzymują się po bokach policzków.
Temperatura parzenia: 90-96°C
Parzenie w stylu zachodnim: 4-5g, 250ml, Pierwsze parzenie: 2.5min, Drugie: 4min, Trzecie: do 7min.
Parzenie w stylu Gongfu: 5g, 100ml, każde parzenie powyżej 35sec do kilkunastu parzeń.
Pochodzenie: Chiny, Prowincja Fujian, Góry Wuyi.

