Kenia Kapkoros Purple
Ta jakość herbaty z fabryki Kapkoros jest zupełnie inna!
Już lekko otwarta, skręcona struktura liścia z lekko złotymi końcówkami pokazuje, że ta jakość różni się od przeważnie połamanych wersji, które są zwykle dostępne. Lekko purpurowy kolor liści, który jest jeszcze bardziej widoczny w naparze, nie wynika z metody produkcji, ale z użycia bardzo unikalnej rośliny herbacianej zawierającej antocyjany, która nadaje liściom ten szczególny kolor.
Filiżanka ma lekko liliowy połysk, a herbata oferuje złożone, owocowe aromaty śliwek i czerwonych jagód, dopełnione lekko cierpką nutą na finiszu.
Barwa antocyjanów zależy od pH środowiska, w jakim się one znajdują. W przypadku pH poniżej 7 (kwaśne) są one czerwone, a w pH obojętnym lub zasadowym (pH > 7) mają barwę niebieską lub fioletową.
Właściwości i działanie antocyjanów:
• hamują stany zapalne w organizmie,
• zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne, uszczelniają naczynia włosowate,
• uszczelniają naczynia krwionośne w gałce ocznej, mogą poprawiać wzrok,
• działają również na paznokcie i włosy.
Temperatura parzenia: 65-75 °C
Czas parzenia:
Parzenie w stylu zachodnim: 4-5 g, 250ml, 65-75°C, Pierwsze parzenie: 2min, Drugie: 2 lub 3min. Trzecie: Do 5min.
Parzenie w stylu Gongfu: 4-5 g, 100ml, 65-75°C (Dobrze zacząć od niższej temperatury a po kilku parzeniach ją zwiększyć).
Pierwsze parzenie do około 45 sec, Drugie krócej, około 20-25 sec. Od trzeciego parzenia każde kolejne wykonywać w przedziale 25-55sec, później można wydłużyć.
Skład: herbata liściasta
Pochodzenie: Kenia, Hrabstwo Bomet, Fabryka herbaty Kapkoros. Plantacje herbaty do 2100 m npm.