Japan Gyokuro Yutaka Organic

Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 19,60 zł 19.60
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Kraj pochodzenia:
Japonia, prefektura Kagoshima

Gyokuro (po japońsku玉露, oznacza "Szlachetne Krople Rosy") to herbata najwyższej jakości, uważana za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Tylko najwyższe gatunkowo liście krzewu herbacianego rosną na najlepszej powulkanicznej japońskiej glebie. Aby słońce nie niszczyło garbników i teiny, w momencie zawiązywania pączków, cała plantacja zostaje przykryta na dwadzieścia dni matami bambusowymi, trzcinowymi lub płachtami z materiału. Przytłumione światło sprawia, że maleńkie listki mają większą zawartość chlorofilu (co nadaje im ciemniejszą barwę) oraz niższą zawartość taniny (dzięki czemu herbata zyskuje słodszy, subtelniejszy smak, pozbawiony niemal zupełnie goryczki). Podczas zacieniania odcinany im jest dopływa światła w związku z tym krzew herbaciany zmuszony jest to intensywnego pobierania składników mineralnych z ziemi.


Liście takie mają w swoim składzie więcej kartechin, antyoksydantów, więcej polifenoli i więcej kofeiny niż zwykła japońska herbata. Podczas zbiorów zrywane są jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki, ręcznie lub przy użyciu nożyc automatycznych. Liście przewozi się jak najszybciej do fabryki, gdzie poddawane są działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, w celu utrwalenia zapachu i smaku oraz zatrzymania fermentacji. Dalej przedmuchuje się je gorącym powietrzem, po czym są prasowane i suszone do chwili, gdy zostanie już tylko 30% pierwotnej wody. Na koniec sortuje się je, aby usunąć ewentualne łodyżki i stare liście, po czym suszy ponownie. Herbata wyśmienicie nadaje się do picia na specjalne okazje jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Zielona japońska herbata stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego. W japońskiej tradycji jest zarezerwowana wyłącznie dla znakomitych gości.

Aromat i smak: świeży, kwiatowo - warzywny z lekko słodkawym posmakiem. Ma mocniejszy, bogatszy smak niż Sencha. Bardzo wyczuwalny smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego). Umami jest smakiem na pograniczu słodkiego i słonego smaku z nutą warzywną.

Kolor naparu: szmaragdowy.

Ilość zaparzeń: do 4-5 razy.
Sposób zaparzania wielokrotnego: ok. 1 min- 1,5 min wodą o temperaturze 65°C. należy odlać całą pozostałą wodę ("do ostatniej kropli"), aby uniknąć goryczy kolejnego naparu przy kolejnym parzeniu. Czas drugiego parzenia należy skrócić do 20-30 sekund. Trzecie i czwarte parzenie kolejno wydłużamy do 1 min i 2 min. Aby w czarce otrzymać jeszcze więcej umami polecamy zaparzyć 10 g herbaty 60 ml wody o temp. 55°C przez 2-2,5 min.

Możemy jeszcze Gyokuro "zaparzy" kostkami lodu (Shinobo-cha). Listki Gyokuro zasypujemy kostkami lodu i czekamy, aż lód się rozpuści. Metoda ta wywodzi się z Japonii ( "shinobi" oznacza cierpliwość, wytrwałość, a "cha" herbatę). W herbacie Gyokuro zalanej chłodną wodą można poczuć smak umami, którego nie czuć aż tak bardzo jak w Gyokuro zalanym gorącą wodą.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl