China Da Hong Pao Oolong Superior - Wielka Czerwona Szata
towar niedostępny
dodaj do przechowalniDa Hong Pao (大红袍) czyli wielka czerwona szata, to skalny i mocno prażony oolong, wywodzący się z gór Wuyi w Chinach.
W Chinach jest to jedna z najbardziej cenionych herbat, nie bez powodu należąca tam do listy wielkich dziesięciu herbat.
Oryginalnie, w zamierzchłych czasach, była to herbata produkowana z czterech krzewów macierzystych, które w górach Wuyi były najbardziej cenione.
Lecz aktualnie jest to najczęściej blend różnych kultywarów. W tym przypadku podejrzewamy, iż jednym z nich może być kultywar Rou Gui.
Nasza wersja jest do tego minimalnie mniej utleniona, niż zazwyczaj.
Co znaczy, że będzie tym samym bardziej delikatna.
Suche liście uraczą nas aromatami trufli w winie oraz kakao.
W smaku i aromacie naparu, znajdziemy podobne winne nutki oraz kakao. Do tego aromaty śliwek, przypraw korzennych, cynamonu oraz lekko mineralne.
Przez to że herbata ta, była mocno prażona, ma ona także palono-prażone nutki w mocnej formie. Dla tych dla którym mogą one mniej odpowiadać, polecamy przed pierwszym parzeniem, wykonać obudzenie liści - czyli zalanie wrzątkiem, a następnie wylanie. Tak aby pierwsze właściwe parzenie, wykonać na już zwilżonych liściach. Krok ten sprawi, że pierwsze parzenie będzie posiadać mniej nut palonych, a więcej owocowych.
Temperatura parzenia: 90-96°C
Parzenie w stylu zachodnim: 4g na 250ml. Pierwsze parzenie: 1.5-2min, drugie 3-4min, trzecie 4-6min.
Parzenie w stylu Gongfu: 4g na 100ml, obudzenie liści (zalanie ciepłą wodą i wylanie). Pierwsze parzenie około 15-20sec, drugie około 25sec, trzecie i każde kolejne wydłużamy o mniej więcej 10sec.
Miejsce produkcji: Góry Wuyi, prowincja Fujian, Chiny.