China Cui Min (Spring) z białymi pąkami - Organic
towar niedostępny
dodaj do przechowalniChina Cui Min (Spring) Qingshan
Organic
Ręcznie zbierana herbata na farmie Qingshan w prowincji Hunan na wysokości około 750 m. Zarówno zbiór i produkcja zgodna jest z ekologicznymi standardami. Wysoka jakość tej herbaty powstaje dzięki wiosennym zbiorom, między końcem marca a początkiem kwietnia, kiedy wybiera się tylko nieotwarte pąki herbaty. Dzięki temu powstaje świeży, łagodny napar o delikatnie kwiatowym aromacie i przenikającej słodyczy. Świeżość i elegancja herbaty China Cui Min doceniana jest przez prawdziwych koneserów.
Nazwa Cui ming (翠明) oznacza “Jasny szmaragd” co odnosi się do tego iż jej liście zbiera się jak najwcześniej jak tylko pokażą się pierwsze, małe pąki. Dlatego w jej składzie znajduje się duża ilość białych pąków a same w sobie liście mają jaśniejszy, zielony odcień.
Tak dobry materiał równie dobrze mógłby nadawać się do produkcji herbaty białej i nie bez powodu cui ming często jest z nią mylona.
Oryginalnie herbata ta wywodzi się i jest produkowana w regionie Simao w prowincji Yunnan lecz nasza jest produkowana w prowincji Hunan, a dokładniej mówiąc na farmie Qingshan od nazwy pobliskich gór.
Farma Qingshan znajduje się w dolinie na półwyspie zaraz obok rzeki Yuan w hrabstwie Yuanling oraz posiada ona certyfikat Bio co oznacza że jest ekologiczna a warunki pracy rolników są dobrze zadbane.
Oferowana przez nas Cui ming kolor liści posiada trochę ciemniejszy (nie licząc sporej ilości białych pąków).
Możliwe, że dzięki temu doszukamy się w niej podobnych aromatów co w młodych Pu’er sheng oraz także lepiej się ona zachowa po dłuższym przechowywaniu.
Jej Liście zostały ręcznie zebrane oraz przetworzone a przez dystrybutora ich jakość została oznaczona jako najlepsza.
I faktycznie musimy przyznać że w przypadku tej herbaty możemy zauważyć bardzo dobry stosunek ceny do jakości!
W smaku jak i aromacie znajdziemy tutaj dużą ilość cytrusów a dokładniej pomarańczy. Do tego nutki owoców, kwiatów czy też orzeszków. Słodka z czasami kwaśnym obliczem. Potrafi być mocniejsza od innych bardziej delikatnych herbat zielonych a w konsystencji ciało ma pełne, gęste z lekko chropowatą otoczką. Wyrazista i aromatyczna.
Skład: 100% zielona organiczna herbata
Parzenie w stylu zachodnim: 4-5 g liści, 250 ml wody o temperaturze 75°C, czas pierwszego parzenia: 1,5 min, drugiego: 1 min, trzeciego około: 1min lub krócej. Parzeń można wykonać jeszcze więcej zależnie od gustu.
Parzenie w stylu Gongfu: 4-5 g liści, 100 ml wody o temperaturze 80-85°C wykonując serię krótkich parzeń poniżej 25 sec.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Hunan, Hrabstwo Yuanling, Farma Qingshan obok rzeki Yuan.