Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zwiedzaj świat! 0
Zwiedzaj świat!

 

Zwiedzaj świat nie wychodząc z domu ! 

 

 

Już teraz możesz wybrać się w wyjątkową podróż do różnych zakątków świata. Takie zwiedzanie smakowe na pewno zachwyci wielbicieli kaw ale także będzie wyjątkowym doświadczeniem dla każdego, kto szuka przygód w tym trudnym okresie. 

Aby nasza podróż się udała i była pełna smaku i zapachu, zachęcamy do zaopatrzenia się w wyjątkowy zestaw 5 kaw z różnych zakątków świata.

https://www.fanaberia.net.pl/pl/p/Coffee-World-Journey/302

 

 

Gotowi?

Zwiedzanie czas zacząć!

 

 

Nasza przygoda rozpoczyna się w pięknej dolinie na Kostaryce. Rodzinny biznes, który odwiedzamy znajduje się w Zachodniej Dolinie na wysokości od 1,500 do 1,700 metrów. W okolicach znajduje się wulkan, i to dzięki niemu gleba w tych okolicach bogata jest w składniki odżywcze i oferuje idealne warunki dla uprawy kawy. Sama Kostaryka charakteryzuje się niezwykłą różnorodnością flory i fauny. Jej owocową nutę i lekko czekoladowy aromat możemy wyczuć w ziarnach kawy Costa Rica Volcan Azul – Red Honey Process. Red Honey Process polega na tym, że ziarna kawy, wciąż zamknięte w miąższu owocowym są suszone na słońcu. Dzięki temu otrzymujemy pełne aromatu body, który jest charakterystyczny dla tego rodzaju procesu. Wystarczy zamknąć oczy, powąchać świeżo zmielone ziarna kawy i skosztować tego wyjątkowego naparu. Na Kostaryce bardzo popularne jest powiedzenie „take as much time, as you need” co oznacza, „poświęć tyle czasu, ile potrzebujesz”. My tak samo proponujemy zatrzymać się na chwilę w tym wspaniałym miejscu i oddać się wyjątkowości smaku i aromatu.

 

Jeżeli już poświeciliście tyle czasu ile było potrzeba na zwiedzanie Kostaryki, możemy przenieść się na wyspę Papua – Nowa Gwinea. Dolina Wahgi, którą dzisiaj możemy zwiedzić położona jest w Górach Centralnych, gdzie panuje wilgotny klimat z żyzną i wulkaniczną glebą, sprzyjającą uprawie kawy i herbaty. Nie bez powodu najlepsze ziarna Arabiki (Arusha czy Typica) są uprawiane właśnie tutaj, na plantacji z Sirgi. Ten dziki region zamieszkały jest przez rdzennych tubylców w półnagich okryciach, niebezpieczne krokodyle i aktywne wulkany. Tę pikanterię zdecydowanie możemy skosztować w wyjątkowych ziarnach kawy Papua Nowa Gwinea Sigri Estate.

 

Teraz może zrobić się gorąco! Z Oceanii przenosimy się do wschodniej Afryki. Czas na zwiedzanie Kenii! Różnorodność krajobrazów to zdecydowany atut tego miejsca. Od lasów, przez sawanny, półpustynie i pustynie z bogatą fauną po malownicze plaże i głębiny. Przy odrobinie szczęścia spotkamy tutaj afrykańskie słonie, dzikie gepardy, bawoły, żyrafy, zebry czy lwy. Wystarczy odrobinę chęci i wyobraźni przy wyjątkowych ziarnach kawy Kenia „Kiundi”. Plony z regionu Kiundi zbierane są aż do siedmiu razy w ciągu jednego urodzaju, z racji tego, że zbierane są ręcznie bo muszą być dojrzałe. Zanurzając się w pięknym aromacie i smaku możemy dostrzec idealnie zrównoważoną kwasowość z owocową nutą ciepła i egzotyki.

Teraz możemy trochę się rozerwać w rytmach Samby ! Jeżeli jeszcze nasza kawowa podróż nie poderwała was na nogi, to już na pewno rozbudzi was najlepsza Brazylijska kawa z regionu „Sul de Minas” z połączeniem brazylijskich rytmów. Słońce, radość, zabawa, taniec i pełno uśmiechu i mieszanki kulturowej! Dzięki ziarnom suszonym na słońcu oraz plantacją otoczoną długimi pasmami górskimi, małymi jeziorami i doskonale mineralną glebą możemy skosztować tego wyjątkowego brazylijskiego klimatu. Kawa z Brazylii „Fazenda Lagoa” nie należy do mocnych kaw, Brazylijczycy posiadają tyle naturalnego wigoru i pozytywnej energii, że nie potrzeba im solidnych wzmacniaczy.

 

Jak już wytańczone zostały kalorie i napełnione baterie możemy udać się w ostatnie miejsce dzisiejszej podróży. A dokładnie jest to południowy punkt Indii, region Malabar. Możemy wyobrazić sobie intensywny zapach kadzideł, ostrego kuminu oraz kardamonu. Region Malabar, leżący na północ od miasta Cochin charakteryzuje się tropikalnym klimatem, skąpany w gorącym słońcu i niepowtarzalnej muzyce. Kawa India Monsooden „Malabar” charakteryzuje się specjalną obróbką ziaren „ monsuning”. Wysuszone i obrobione ziarna są obierane i pakowane do jutowych worków. Worki te wystawiane są na działania monsunów i muszą być zmieniane co 6-8 dni aby uniknąć pleśni. Po kilki tygodniach ziarna kawy są gotowe do palenia. Charakteryzują się tym, że są bardziej spuchnięte i blade a ich smak jest delikatnie ziołowy i owocowy. Aby bardziej poczuć indyjski klimat można dodać do kawy szczyptę kardamonu oraz zrelaksować się przy ulubionym kadzidle i indyjskich melodiach.

 

Niestety nasza podróż dobiegła końca.

Mam nadzieję, że spędzili państwo ten czas wyjątkowo i egzotycznie.

Jeżeli ktoś chce podzielić się swoimi przeżyciami czy uwagami to zapraszamy do komentowania.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl