Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Małe Fanaberie - Sakura Lemonade 0
Małe Fanaberie - Sakura Lemonade

 Lemoniada Sakura

 

Uważamy, że tym co dobre należy się dzielić, dlatego z przepisu podanego poniżej wyjdą nam cztery porcje lemoniady. Na zdrowie!

Do przygotowania herbaty będziesz potrzebować:

  • 8-9 łyżeczek herbaty Sencha Sakura (ok. 25 g suszu)
  • 2 cytryny
  • trzy łyżeczki brązowego cukru
  • kilka gałązek tymianku
  • kostki lodu

 

 

Herbatę wrzuć do filtra i włóż do dużego dzbanka. Do dzbanka dorzuć brązowy cukier (można pominąć ten krok lub zamienić cukier na inny słodzik). Całość zalej wodą o temperaturze 75-80°C i odstaw do parzenia na min. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij fusy. Aby herbata miała bardziej intensywny smak, po 5 minutach można włożyć fusy jeszcze raz do dzbanka na kolejne 2-3 minutowe parzenie. Herbatę (już be fusów) odstaw do lodówki, by się schłodziła. 
Wyciśnij sok z całej jednej cytryny, a drugą pokrój na plasterki. Wyciśnięty sok wlej do dzbanka ze schłodzoną herbatą. Całość dobrze wymieszaj. Do szklanki wrzuć przekrojone na pół plasterki cytryny (2-3 połówki wystarczą), kilka gałązek tymianku, a następnie napełnij ją kostkami lodu do 3/4 ich wysokości. Całość dopełnij ostudzoną herbatą Sencha Sakura.

I gotowe! Dajcie znać jak Wam smakowało.

Psst! Jeśli macie ochotę na lemoniadą z dodatkową mocą, do każdej szklanki z gotową mrożoną herbatą dodajcie 20-30 ml Ginu. Orzeźwienie gwarantowane!


Lemoniada Sakura

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl