Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Japońskie tradycje 0
Japońskie tradycje

Japońskie tradycje

 

Myśląc o Japonii od razu nasuwa nam się myśl o zielonej herbacie i kwitnącej wiśni. Nie bez powodu pojawiają się takie skojarzenia. Japończycy wypijają tak dużo zielonej herbaty, że nie nadążają z jej produkcją. Wszystkie herbaty w Japonii produkuje się z jednej rośliny. Mimo to dostępnych jest wiele rodzajów herbaty. Dzieje się tak poprzez różne warunki, w których wyrastały krzewy oraz dalszy sposób przetwarzania i proces fermentacji. Zależność regionu oraz czasu zbiorów nadaje herbacie unikatowy smak oraz wygląd: Sencha, Kukicha, Genmaicha, Bancha czy coraz bardziej rozpoznawalna Matcha.

Sencha Fukuyu to jedna z najlepszych herbat ze słynnego regionu Shizouka. Piękne listki poddane bardzo starannej obróbce mają niezwykle delikatną strukturę. Lśniący napar jest koloru seledynowego a oliwkowym odcieniem. Kombinacja wyrazistego smaku z nutą goryczki o wysokim stopniu aromatyczności. Elegancki posmak pozostaje na długo po degustacji zostawiając przyjemne wspomnienie. Polecana również w wersji schłodzonej.

Sencha Kokeicha herbata typu sencha pochodząca z prefektury Shizuoka. Listki przechodzą odmienny proces produkcji. Przed etapem suszenia miażdży się je. Otrzymany proszek łączy się z mączką ryżową i odrobiną wody. Następnie uzyskana masa jest prasowana i cięta. W konsekwencji otrzymuje się "listki" przypominające igiełki jodłowe. Po ich zaparzeniu otrzymany napar przybiera oliwkowo-cytrynową barwę i cechuje go lekkie zmętnienie wynikające z obecności mąki ryżowej. W smaku dominuje świeżość z lekkim morskim akcentem. Moc na umiarkowanym poziomie. Ostrość wzmacnia odczucia smakowe i nadaje charakteru. Polecana ze względu na zbalansowaną moc, zaintryguje osoby poszukujące nowych wrażeń. Doceniana przez miłośników herbat japońskich i nie tylko. Dużym atutem jest możliwość kilkukrotnego parzenia listków, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Wysoki poziom związków mineralnych i polifenoli, sprawia, że sięgają po nią osoby dbające o zdrowie i szukające naturalnych sposobów na poprawę kondycji. Wyśmienicie sprawdza się po posiłku, usprawniając procesy trawienne.

Kukicha to herbata łodyżkowa, powstaje wiosną przy pierwszych zbiorach. W jej skład wchodzą głównie szypułki liści krzewu herbacianego, ale także same liście. Orzeźwiająca i lekka herbata o mniejszej zawartości kofeiny. Smak jest lekko trawiasty, cytrusowy i orzeźwiający, z umiarkowaną goryczką. Kukicha jest lżejsza niż takie herbaty zielone z Japonii jak sencha czy bancha. 

Genamicha czyli kompozycja listków zielonej herbaty typu bancha z preparowanym ryżem i prażoną kukurydzą w proporcjach 50-50. Często określana jako herbata ryżowa, podawana w restauracjach i klubach studenckich. Delikatny smak naparu o subtelnej orzechowo-karmelowej nucie sprawia prawdziwą przyjemność. Wyczuwa się ryżowy posmak z lekko słodowym akcentem. Świetnie gasi pragnienie. Jest doskonałym dodatkiem do sushi i ostrych potraw.

Bancha herbata z późnego zbioru o grubych i dużych liściach zrywanych wraz z łodyżkami i szypułkami. Seledynowy napar z lekko cytrynowym odcieniem w barwie jest świeży i niezwykle delikatny. Wysoka aromatyczność z charakterystycznym morskim akcentem stanowi cechę dominującą tej herbaty. Ze względu na niską zawartość teiny doskonale nadaje się do spożywania przed snem. Zawiera dużo żelaza i wapnia. Przykład dobrej, codziennej herbaty.

Matcha to właśnie ta herbata jest najbardziej „czczona” w kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy obdarzają ją szczególną ceremonią parzenia i picia zwaną Chanoyu. Jednak zanim opowiemy o szczególnym traktowaniu tej herbaty, warto poznać jej historię i wyjątkowość. Matcha jest to herbata o konsystencji delikatnego pudru i intensywnie zielonym kolorze. Liście krzewów, z którego jest ona produkowana są specjalnie ocieniane matami, co spowalnia ich wzrost. Dzięki temu, że dojrzewają w zacienionym miejscu, herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Liście zebrane są suszone a następnie ścierane na proszek.

Sama historia Matchy w Japonii sięga XIII wieku, kiedy to buddyjscy mnisi odkryli, że pomaga im ona utrzymać koncentrację podczas wielogodzinnych medytacji. Na zachodzie Matchę doceniono dopiero w XXI wieku i bardzo szybko została uznana za dobry zamiennik kawy. Rosnąca popularność tej wyjątkowej herbaty wiąże się z wieloma badaniami na temat jej właściwości prozdrowotnych. Macha zdecydowanie jest najbogatszym naturalnym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz przyczyniają się do zapobiegania wielu chorób. Dzięki sproszkowanej formie tej herbaty, pijąc ją przyjmujemy wszystkie zawarte w niej wartości odżywcze, zarówno te które rozpuszczają się w wodzie jak i te nierozpuszczalne. To jest zasadnicza różnica między matchą a pozostałymi zielonymi herbatami. Wiele osób traktuje matchę jako zdrowy energetyk lub zamiennik kawy. Zawarta w niej kofeina pobudza ale obecność L-teaniny aminokwasu o właściwościach relaksujących, wydłuża i łagodzi energetyzujące działanie. Po wypiciu Matchy uzyskujemy efekt „czujności”. Matcha stała się tak popularna, że coraz częściej wykorzystuje się ją do różnego rodzaju potraw i jako składnik codziennej diety. Powstały już między innymi czekoladki z Matchą, energetyki, lody, ciasta, ciasteczka i inne wyroby.

Japońska ceremonia chanoyu ma spokojny i harmonijny charakter. Najczęściej odbywa się ona w ogrodzie w specjalnym pawilonie, czasami w pomieszczeniu zaaranżowanym na ogród. Przebieg ceremonii odbywa się według ścisłych zasad w atmosferze skupienia i podniosłości. Na początku gospodarz wita gości, którzy podziwiają jego ogród. Wodą zaczerpniętą z naturalnego źródełka goście obmywają ręce i płuczą usta. Ten symboliczny rytuał ma na celu oczyszczenie duszy i ciała.

Pomieszczenie, w którym spożywa się wyjątkową herbatę Matchę nazywa się chashitsu a wejście do pawilonu to nijiri-guchi. Podczas ceremonii na ścianie wieszane jest kakemono (obraz z kaligrafią) oraz kładzione są wazy na kwiaty (chabana) w specjalnej wnęce. Gości sadza się na specjalnych poduszkach znajdujących się na podłodze, które zwą się tatami. Rozmowy podczas tego rytuału krążą jedynie wokół ceremonii parzenia herbaty. Gospodarz zagotowuje wodę na herbatę w specjalnym naczyniu zwanym cha-gama. Następnie przeciera miseczki (czarki) i bambusową łyżeczką chashaku wsypuje sproszkowaną herbatę (około 3 takie łyżeczki na osobę). Zalewa herbatę wodą i roztrzepuje ją specjalnym bambusowym przyrządem zwanym chasen. Samo roztrzepywanie herbaty odbywa się ruchem przypominającym literę W lub M. Kiedy herbata jest już dobrze wymieszana, gospodarz podaje ją gościom.

Są dwa rodzaje herbat używanych podczas ceremonii: koi-cha, którą wszyscy piją z jednego naczynia, kolejno je sobie podając, kłaniając się i wypowiadając stosowne uprzejmości oraz usu-cha, jest o słaba, lekka herbata podawana każdemu osobno. Każda z nich przygotowywana jest inaczej, według specjalnych zasad i reguł, które wymagają długiej nauki.

Po całym wprowadzeniu w japońskie obyczaje, warto spróbować tej wyjątkowej herbaty, jaką jest Matcha. Dla osób, które nie mają możliwości przygotowania jej samodzielnie w domu najlepszym rozwiązaniem będzie odwiedzenie naszej herbaciarni i skosztowanie Matchy podawanej w czarce z pełną podniosłością. Jeżeli ktoś posiada Matchę w domu, może sam spróbować przygotować własną ceremonię, a my podpowiadamy jak to zrobić. Można również zakupić samą Matchę jak i pełen zestaw w naszym sklepie internetowym:

 

https://www.fanaberia.net.pl/pl/c/Matcha/49

 

Jak przygotować japońską herbatę w domu?

Przygotowanie matchy w domowych warunkach nie należy do trudnych procesów, nawet wtedy, gdy nie posiadamy profesjonalnego sprzętu. Wiadomo, że cała ceremonia trochę straci na jakości ale również uzyskamy wyborny smak i właściwości Matchy. Wystarczy nam zwykła miseczka bądź czarka oraz przyrząd do rozrobienia sproszkowanej herbaty. Jeżeli zastosujemy specjalną bambusową miotełkę Chasen, ruchy podczas roztrzepywania powinny przypominać literę W lub M, nasz napój uzyska wtedy konsystencję przypominającą krem. Jeżeli użyjemy innego przyrządu, uzyskanie odpowiedniej konsystencji nie jest gwarantowane.

Do naczynia wsypujemy dwie bambusowe łyżeczki Matchy (ok. 1g) na ok. 80 ml wody. Woda powinna być dość miękka, dlatego najlepiej użyć przefiltrowanej. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80 °C. Naczynie z herbatą zalewamy odpowiednią ilością wody i mieszamy tak jak powyżej wyjaśniłam. Na koniec napój można przelać przez sitko aby pozbyć się grudek i uzyskamy charakterystyczną dla matchy piankę.

 

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl